Sammanfattning LOs ståndpunkter
- LO anser att i de fall där utredningen har valt att ”överimplementera” direktivet, det vill säga, föreslå bestämmelser som gått längre än direktivets miniminivå, så har det varit motiverat utifrån att behålla den systematik som finns i diskrimineringslagen i syfte att göra reglerna enklare att tillämpa. LO vill framhäva att en utgångspunkt för kommittédirektivet (Dir. 2023:68) var att anpassa reglerna efter diskrimineringslagens systematik. Alternativen framstår, enligt LO, som sämre.
LO tillstyrker samtliga förslag som utredningen föreslagit med följande tillägg.
- LO anser att begreppen ingångslön och ingångslöneintervall riskerar att ge en något missvisande bild om vad som åsyftas. LO anser vidare att det finns skäl att överväga om inte lagrummet skulle förtydligas ytterligare så att inte otydligheter i direktivet överförs till svensk rätt.
- LO anser att den beskrivning av samverkansbegreppet som utredningen gjort i förhållande till lönetransparensdirektivet åtminstone i viss del skiljer sig från den samverkan som gäller för aktiva åtgärder i det att det inte tydligt framgår vem som bär det yttersta ansvaret, om parterna inte kommer överens.
- LO anser att det bör framgå tydligt vem som är ansvarig om parterna inte kommer överens.
- LO anser att Diskrimineringsombudsmannen (DO) bör ges i uppdrag att proaktivt tillhandahålla verktyg även när dessa finns tillgängliga genom andra kanaler.