Fråga facket Fråga facket

LO-ekonomerna: Nedskärningar i välfärden skadar jobb och tillväxt

Ekonomi Inflationen i Sverige fortsätter att sjunka, enligt LO-ekonomernas nya prognos. Samtidigt stiger arbetslösheten. "Nedskärningarna i vård, skola och omsorg riskerar att skada jobb och tillväxt", säger LOs chefsekonom Laura Hartman.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

LOs chefsekonom Laura Hartman. Foto: Karl Gabor

Sveriges ekonomi krymper i år med 0,3 procent. Först nästa år tar den fart igen – men då med måttliga 0,4 procent. Det visar LO-ekonomernas nya prognos för svensk ekonomi. Tillväxtutsikterna försämras av hushållen som fortsatt håller igen sin konsumtion, bostadsbyggandet som har tvärnitat och en svag utveckling för den offentliga konsumtionen.

LO-ekonomerna efterlyser betydligt större finanspolitiska satsningar från regeringen för att lyfta ekonomin.

- Den totala politiken med Riksbankens räntehöjningar och en stram finanspolitik från regeringen tynger svensk ekonomi. Regeringen har argumenterat emot resurstillskott till välfärden med hänvisning till att sådana satsningar vore inflationsdrivande. Det sambandet ser inte vi.

- Vår analys visar inget mönster där europeiska länder med en mer aktiv finanspolitik har drabbats av en högre inflation. Nedskärningarna i skola, vård och omsorg är en av de saker som bidrar till den dystra bilden av svensk ekonomi, säger Laura Hartman.

Inflationen i Sverige fortsätter att sjunka, enligt LO-ekonomernas nya prognos. Enligt den når Sverige målet om två procent i KPIF under andra kvartalet 2024. Den fallande inflationen gör också att reallönerna börjar stiga i början av 2024.

LO-ekonomerna uppmanar Riksbanken att nu börja sänka räntan och pekar ut ett antal lämpliga åtgärder för finanspolitiken för att stärka ekonomin:

  • Hjälp barnfamiljerna och de mest utsatta hushållen
  • Rädda bostadsförsörjningen
  • Stoppa nedskärningarna i vård, skola och omsorg
  • Rusta upp arbetsmarknadspolitiken med fokus på yrkesutbildning
  • Reformera elmarknaden och skynda på elektrifieringen

Hela rapporten finns här https://www.lo.se/start/lo_fakta/ekonomiska_utsikter_varen_2023