Fråga facket Fråga facket

LO inför statsministerns tal: Stoppa nedskärningarna i vård, skola och omsorg

LO kräver 30 miljarder till välfärden redan i höst – och en politik som stöttar hushållen i krisen. "Regeringen har satt Sverige på en svältkur. Imorgon kan statsministern ge besked om ett stopp för uppsägningar i vård, skola och omsorg", säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Inför statsminister Ulf Kristerssons tal i Almedalen imorgon kräver LO att regeringen ger besked om mer pengar till välfärden i höstens statsbudget.

- Regeringen har varit tidigt ute med att utlova skattesänkningar för högavlönade. Nu kräver vi att regeringen lyfter blicken och ser att det finns fler i Sverige som har behov. I vård, skola och omsorg sägs personal upp runt om i vårt land.

LO kräver 30 miljarder mer till välfärden redan i höst.

- Regeringen borde redan tidigare ha utlovat mer pengar till kommuner och regioner. Det hade kunnat stilla oron hos barn och personal i skolan eller hos vårdens och omsorgens anställda och anhöriga. Men bättre sent än aldrig. I dag borde statministern ge besked om att svältkuren är över.

LO kräver också särskilda satsningar för att stötta hushållen under krisen. LO har bland annat förslag på att amorteringskravet pausas, att barnbidraget höjs med 450 kronor i månaden och att karensavdraget avskaffas.

- Innan valet lovade de borgerliga partierna att stötta hushållen. Vi har inte sett något av det. Bland LO-förbundens medlemmar finns många hushåll som vet hur det varit att svårt att få ihop till bensin, till veckans matkasse eller till boendekostnaderna. Nu är det dags att regeringen ser även vanligt folks behov.