Publicerad på dn.se 31 augusti 2017
Ett sätt att få fram de nödvändiga resurserna är höjd kommunalskatt. Det menar vi är fel väg att gå då den är lika hög för en undersköterska som för en vd på Skattebetalarna. Vi vill istället att staten ökar statsbidragen. Det har Sverige råd med. De offentliga finanserna är starka och väntas i år visa på ett överskott på 40 miljarder kronor. LO-ekonomernas bedömning är också att högkonjunkturen fortsätter de närmaste åren med en årlig BNP-tillväxt på 2,5 till 3 procent.
Sverige är det land i OECD där inkomstskillnaderna ökat mest sedan 1980-talet. Både OECD och IMF har publicerat studier som visar att ökad ojämlikhet kan kopplas till lägre BNP-tillväxt. Enligt OECD skulle tillväxttakten i Sverige ha varit 20 procent högre, om det inte vore för de ökade inkomstskillnaderna. En huvudorsak är växande kapitalinkomster tillsammans med urholkade socialförsäkringar, försämrad a-kassa, generösa skatteavdrag för stora förmögenheter liksom avskaffad skatt på arv, förmögenheter och fastigheter.
Att Sverige i flera fall beskattar kapitalinkomster lägre än arbetsinkomster är dessutom inte rimligt. Därför föreslår LO en skatteväxling där skatten på kapital höjs och skatten på arbete sänks.
Vad Sverige behöver är en långsiktig ekonomisk politik för att minska klyftorna, bland annat genom en bred skattereform och ökade resurser till välfärden. Alternativet är att klyftorna fortsätter att öka med både lägre tillväxt och ökade sociala spänningar som följd. En sådan utveckling vore skadlig för såväl näringslivet som löntagarna. Det är sorgligt att Skattebetalarna och Timbro inte vill inse det.
Karl-Petter Thorwaldsson, LOs ordförande
Therese Guovelin, LOs förste vice ordförande
Berit Müllerström, LOs andre vice ordförande och
Torbjörn Johansson, LOs avtalssekreterare