60 procent av de som är inskrivna arbetslösa på Arbetsförmedlingen är idag födda utomlands. Nyanländas arbetsmarknadsetablering är helt klart en ödesfråga för Sverige.
LO välkomnar därför Svenskt Näringslivs besked (7/6 2017 ) att centralorganisationen nu öppnar upp för förhandlingar för de ”lösningar som är gemensamma för alla branscher”. Det är ett viktigt besked.
Vår bedömning är att om branschvisa avtal ska kunna få volym krävs en koordinerad samverkan och en trepartsuppgörelse med staten där bland annat utbildningsinsatser och studiemedel regleras Redan idag pågår ett arbete inom flera branscher för att på olika sätt snabba på etableringen av nyanlända och andra grupper som behöver komplettera sina yrkesfärdigheter för att komma i produktivt arbete.
LO-förbunden har ett stort engagemang för att hitta nya vägar in på arbetsmarknaden för de som nyligen kommit till vårt land. Vi vet att samma engagemang finns hos många företag. Om arbetsmarknadens parter och staten nu agerar klokt och koordinerat kan de senaste årens höga migration bidra till att dämpa den tilltagande arbetskraftsbristen i Sverige.
Idag har yrkesutbildade LO-arbetare som snickare, undersköterskor och kockar en mycket stark arbetsmarknad. Näringslivet har i allt större utsträckning svårt att fylla sina vakanser. Men samtidigt präglas Sverige av en mycket omfattande arbetslöshet bland personer med svag utbildningsbakgrund, det gäller särskilt utrikes födda.
Därför har LO:s styrelse ställt sig bakom initiativet Utbildningsjobb. Förslaget innebär i korthet att arbetstagaren har ett jobb och samtidigt utanför arbetstid ägnar sig åt reguljär utbildning, företrädesvis kommunal yrkes- och vuxenutbildning.
LO välkomnar att Svenskt Näringsliv i flera delar uppskattar modellen med utbildningsjobb. Vi noterar att det bland annat verkar finnas en samstämmighet om fördelen med att låta utbildningsmomentet genomföras utanför arbetstid och arbetsplats. Detta förutsätter dock att stat och kommun kan erbjuda generösa studiemedel och adekvat utbildning.
LO vill så fort som Svenskt Näringsliv får mandat från sina medlemsorganisationer inleda förhandlingar om att denna modell. Sverige behöver utbildningsjobb.
Karl-Petter Thorwaldsson, LOs ordförande
Torbjörn Johansson, LOs avtalssekreterare